Tyler puryear

download Tyler puryear

of 60

  • date post

    13-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    218
  • download

    0

Embed Size (px)

description

Portfolio

Transcript of Tyler puryear

  • james tyler puryearUniversity of Tennessee

    College of Architecture and Design

    Bachelor of Architecture 2013

    e: jpuryea1@utk.edu

    t : 931.580.0594

  • architectureThe Beer Garden_06

    The Wesley House_14

    Leap Collaborative_20

    Urban Infrastructure_26

    Fresh Market Pantry_38

    visual artMagazine Spreads_44

    Movement_46

    Shoe Transformation_48

    travelsSweden Tour_54

    London_56

    04

    46

    52

  • 4

  • 5architectureArchitecture has many meanings and can be

    interpreted in several different ways. In order to

    design for architecture, one must have a motive,

    and in order to have a motive, there must first be

    a problem to solve or an intent of purpose. My

    intent of purpose with architecture is to create

    a feeling of Unity. This idea is the motivation I

    have in becoming an architect and designing for

    community and future of tomorrow.

  • 6

  • 7the bier garten

    The beer garden is located in Phoenix, Arizona

    where the climate is very hot and dry. The site

    is on Roosevelt Row where there is a huge art

    district that attracts lots of pedestrian traffic. This

    area is full with a lively culture and atmosphere

    that really defines this road as a pedestrian des-

    tination. The city has design plans and guidelines

    for renovating the street edge to be more pedes-

    trian friendly. The street will promote bike riding

    and the sidewalks will be fully shaded in front of

    each building. Peoples comfort in Phoenix is a

    high importance due to the high temperatures.

    Phoenix, Arizona

    fall 2012

  • 8

  • 9The design concept for this building is based on

    the pedestrian and the experience that pedestrian

    has while interacting with the site and other peo-

    ple in the beer garden and hall. The beer garden

    was designed to have a direct connection to the

    street edge while at the same time held a since

    of privacy/community within its boundaries. The

    central zone to the design is meant to be open

    and free flowing between spaces, while the other

    zones are intended for the private group interac-

    tions. Both zones, however, are intended to have

    a visual connection with the brewery through

    shaded glass and vent louvers that tie the fer-

    mentation and kettle straight to the garden.

  • 10

    The building is also design to accommodate

    Phoenixs intense hot and dry climate. There is

    ample amounts of shading when needed and the

    entire building is ventilated and cooled by a zero

    energy downdraft evaporative cooling system.

    The site also produces all 100% of its required

    electrical energy to produce the beer and provide

    all the necessary functions of a restaurant.

  • 11

  • 12

    This perspective is taken from the beer garden

    looking up at the roof/structure system at the en-

    trance to the pub. This view also illustrates the

    large rammed earth pillars/columns that support

    the shading structure throughout the site. The

    courtyard is sunken down to give a private feel.

  • 13

    This view is taken upon turning from off the street

    and looking down the main pedestrian path

    through the site. This view shows the vast array

    of shading beams that completely shade the path

    from both ends of the site. This view also shows a

    direct view down into the fermentation tank room.

  • 14

  • 15

    the wesley house

    The Wesley House is a house in Mechanicsville

    Tennessee that provides an after school service

    for children. Here, the kids go to classrooms

    where they are given one-on-one attention to

    learn and complete their homework. These chil-

    dren primarily come from a lower class neighbor-

    hood or less attentive family for the children. The

    project was to redesign a new building for the

    program to be housed in. The class had numer-

    ous one-on-one meetings with the administrators

    of the house to accurately design for their specific

    needs and requests.

    Mechanicsville, Tennessee

    spring 2012

  • 16

  • 17

    The main idea behind this building is that it is mak-

    ing a literal separation between the loud and quiet

    functions of the program. The site plan shows that

    there are two main forms of the building. The form

    on the left is the loud section and the form on the

    right is the quiet or study section.

    The landscape is divided in this very fashion

    as well. The building and pavilion create a void

    space which is intended for outdoor study ses-

    sions. The rest of the landscape is for play areas.

    Another outdoor function is the reading area and

    the amphitheater. The outdoor reading area is on

    the right side of the building next to the amphithe-

    ater. This function is intended to be the first ele-

    ment of the building which people naturally want

    to go to. Its poetic move away from the building,

    and its change in roof indicate that it is an area of

    some importance.

  • 18

  • 19

  • 20

  • 21

    leap collaborative

    The building was design to directly represent the

    city fabric as well as the natural elements. The

    idea behind the natural elements is to have a

    connection between the landscape and the office

    spaces. In order to achieve this, there must be a

    clear view from the offices to the outside, uninter-

    rupted. In addition to, there must be some sort

    of natural features (trees, shrubs, grass, etc) that

    are the focal point of the design. Unfortunately,

    there is a limited amount of trees available on all

    sides and the concept then becomes weak.

    Knoxville, Tennessee

    fall 2011

  • 22

  • 23

    However, if the natural elements of the city are

    taken into account for (concrete, stone, brick,

    light, noise, people, life, steel, and an assortment

    of regional plants), then the idea is of these di-

    rect views are strong again. The building incorpo-

    rates different elements and materials used in the

    downtown are that clearly define geometry and

    contextual information. The building respects the

    cities sidewalks by placing the building right up

    against the closest point allowable by code to the

    street. This holds the street edge allowing for an

    abundance of attraction and interest at the main

    focal points of the site.

    The buildings design was to be as functional and

    sustainable as possible. The building is made of

    simple bays with a solid/strong core and a glass-

    like exterior. By forming the building this way,

    structure, circulatory paths, and program are eas-

    ily understood, and are open to be interchange-

    able years down the buildings life cycle. The sus-

    tainability directly impacts the overall aesthetics

    of the buildings facade as a whole (solar shad-

    ing). Solar shading louvers allow viewers to di-

    rectly see the city-landscape while at the same

    time provide more controllable lighting and HVAC

    sources.

  • 24

  • 25

  • 26

  • 27

    urban infrastructureKnoxville, Tennessee

    spring 2011

    The Agricultural Research Facility and Pedestrian

    Bridge is a third year project that involved select-

    ing a site of our choosing from which we were

    to innovate some either water, waste, agriculture,

    transportation, or electrical design. These de-

    signs were based on researching the connection

    between architecture and infrastructure.

    With this design, it focuses mainly on agriculture

    (research facility and a market) and with trans-

    portation (pedestrian bridge) all combined with

    architecture as a hybridized urban infrastructure

    system.

  • 28

  • 29

    The Hydroponic and Research Facility will bring

    a new innovation in technology and agriculture to

    South Knox Waterfront to help redevelop the ag-

    ricultural world in Knoxville. The Facility is based

    primarily on self efficient equipment designed to

    produce the best, quickest, and healthiest food

    available. These systems will provide enough

    energy for the hydroponic agricultural systems,

    which in turn, will provide an abundant amount

    of produce and goods to the downtown area for

    anyone who wishes to pass by.

  • 30

    Wooden Facade Slats

    Green Vines as a Facade Natural Feature

    Steel Framing for System

    Omega Garden System

    Tritium Battery Compartment

    The systems uses as little as 5 kwh and runs on

    almost no water refill due to an atmospheric water

    generator by Airqua.

    Other forms of hydroponics include an innovative

    Aquaponic system that takes nitrogen from tala-

    pia feces, feeding the plants, and the plants clean

    the water for the talapia thus the cycle is continu-

    ous. Another systems includes stack hydroponics

    and vine-like hydroponics growing tomatoes and

    squash type produces.

    The Hydroponics primarily consist of a Canadian

    invention by a gentlemen named Ted, who has

    developed an agricultural system that ensures

    the best development of produces with the OME-

    GA GARDEN. The Om