IseaGreen botanical garden

of 16/16
Sergio Ivan Taveras
  • date post

    30-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    212
  • download

    0

Embed Size (px)

description

Junior spring 2012 portfolio. Condensed to just show the final project

Transcript of IseaGreen botanical garden

  • Sergio Ivan Taveras

  • I SEA GREEN

    To create a visual connection of spaces that links the garden as a whole. To expand on the idea of thresholds and energy felt within each space. To introduce layers of transparency that will allow for continuity of views. To create spaces within spaces that can act climactically different but are connected through energies and views. To create opportunities of awe and wonder with a loose circulation path. To stimulate the eye as it recog-nizes distances. To create no end and no horizon, where the space will seem vast and large like that of a forest. To be the Best.

  • I SEA GREEN

    To create a visual connection of spaces that links the garden as a whole. To expand on the idea of thresholds and energy felt within each space. To introduce layers of transparency that will allow for continuity of views. To create spaces within spaces that can act climactically different but are connected through energies and views. To create opportunities of awe and wonder with a loose circulation path. To stimulate the eye as it recog-nizes distances. To create no end and no horizon, where the space will seem vast and large like that of a forest. To be the Best.

  • The botanical gardens project was designed as an addition to the existing Buffalo and Erie county gardens located in Lackawanna, Buffalo. The Design allows the building to merge with the existing site making nature an integral part of the architecture,

    and architecture an integral part of nature. The architecture conveys a topographical persona, which helps to better clarify the buildings weaving with the site. The use of glass and layers of transparency was crucial to emphasize a visual connection between spaces.

    The design incorporates an accesible roof providing the opportunity to exhibit the gardens from a heigher view.Circulation weaves around exhibitions and the demo garden from three different directions, allowing visitors to experience the gardens from many perspectives.

    VIEW OF ORANGERIE EXTERIOR ROOF GARDEN

    extending the site multiple views peaks and valleys to account for plant heights and for roof access

    visitors circulating the roof

    MERGING ARCHITECTUREAND NATURE

    I S

    EA

    GR

    EE

    N

  • The botanical gardens project was designed as an addition to the existing Buffalo and Erie county gardens located in Lackawanna, Buffalo. The Design allows the building to merge with the existing site making nature an integral part of the architecture,

    and architecture an integral part of nature. The architecture conveys a topographical persona, which helps to better clarify the buildings weaving with the site. The use of glass and layers of transparency was crucial to emphasize a visual connection between spaces.

    The design incorporates an accesible roof providing the opportunity to exhibit the gardens from a heigher view.Circulation weaves around exhibitions and the demo garden from three different directions, allowing visitors to experience the gardens from many perspectives.

    VIEW OF ORANGERIE EXTERIOR ROOF GARDEN

    extending the site multiple views peaks and valleys to account for plant heights and for roof access

    visitors circulating the roof

    MERGING ARCHITECTUREAND NATURE

    I S

    EA

    GR

    EE

    N

  • I SEA GREEN PROCESS FORM WORKIt was crucial that the design embodied a form that created opportunities for roof access from the site, as well as maximizing views and circulation ability. The design process began with simple diagrams highlighting the existing conditions, followed by a proposed concept diagram. Decision on a radial plan was made to maximize views to the park. This was then followed by a three-dimensional process to alter the circle, creating moments where it peaks, and moments where it is easily accessible from the ground. Columns were designed to help structure the peaks. The design of the column introduced a sliding glass mechanic to create openings for ventilation and to introduce an agitated interior environment; like that of nature. Layers of transparency was used to continue the visual connection of spaces.

    Existing condition:

    Spaces portray a disconnect from each other as one travels from room to room.The circulation is very linear

    Proposed scheme:

    Allows for more views, multiple circulation paths and a visual connection between spaces throughout the Gardens

    Column section showing the sliding glass openings, as well as its ability to capture water and ventilate.

    site radial form to increase views and loop circulation

    extrusion for different heights to accommodate spaces

    the roof now becomes part of the landscape

    excavation and creation of slopes and levels, in response to the access points of the roof

    final form with contours to show heights

    links to the lake, park/golf course, and urban context

    push down at these points to make roof accessible from the park. circle cut to make courtyard space

  • I SEA GREEN PROCESS FORM WORKIt was crucial that the design embodied a form that created opportunities for roof access from the site, as well as maximizing views and circulation ability. The design process began with simple diagrams highlighting the existing conditions, followed by a proposed concept diagram. Decision on a radial plan was made to maximize views to the park. This was then followed by a three-dimensional process to alter the circle, creating moments where it peaks, and moments where it is easily accessible from the ground. Columns were designed to help structure the peaks. The design of the column introduced a sliding glass mechanic to create openings for ventilation and to introduce an agitated interior environment; like that of nature. Layers of transparency was used to continue the visual connection of spaces.

    Existing condition:

    Spaces portray a disconnect from each other as one travels from room to room.The circulation is very linear

    Proposed scheme:

    Allows for more views, multiple circulation paths and a visual connection between spaces throughout the Gardens

    Column section showing the sliding glass openings, as well as its ability to capture water and ventilate.

    site radial form to increase views and loop circulation

    extrusion for different heights to accommodate spaces

    the roof now becomes part of the landscape

    excavation and creation of slopes and levels, in response to the access points of the roof

    final form with contours to show heights

    links to the lake, park/golf course, and urban context

    push down at these points to make roof accessible from the park. circle cut to make courtyard space

  • SITE PLAN N Existing Botanical GardensProposed Addition

    I SE

    A G

    RE

    EN

    BO

    TA

    NIC

    AL A

    DD

    ITIO

    NLooking at a more finalized form, the contours of the roofs topography begin to shape the plan below. The addition starts to merge 2 worlds, architecture and nature. The languages may read separately through the materiality, glass and landscape. However, they begin to work together, as the landscape of the gardens underneath filters through, and blends with the landscape of the roof and site.

    SEAING GREEN

    public entry

    bride entry

    employee entry

  • SITE PLAN N Existing Botanical GardensProposed Addition

    I SE

    A G

    RE

    EN

    BO

    TA

    NIC

    AL A

    DD

    ITIO

    N

    Looking at a more finalized form, the contours of the roofs topography begin to shape the plan below. The addition starts to merge 2 worlds, architecture and nature. The languages may read separately through the materiality, glass and landscape. However, they begin to work together, as the landscape of the gardens underneath filters through, and blends with the landscape of the roof and site.

    SEAING GREEN

    public entry

    bride entry

    employee entry

  • MAIN FLOOR PLAN THEATER

    EXISTING BUILDING INTERIOR

    North Elevation West Elevation

  • MAIN FLOOR PLAN THEATER

    EXISTING BUILDING INTERIOR

    North Elevation West Elevation

  • FINAL RENDERINGSORANGERIE INTERIOR VIEW OF INTERIOR

    VIEW OF ACCESSIBLE ROOF VIEW OF EXTERIOR COURTYARD

    VIEW OF ROOF UNDER SNOW CONDITIONS

  • FINAL RENDERINGSORANGERIE INTERIOR VIEW OF INTERIOR

    VIEW OF ACCESSIBLE ROOF VIEW OF EXTERIOR COURTYARD

    VIEW OF ROOF UNDER SNOW CONDITIONS

  • PROFESSOR:CURT GAMBETTA

    FACULTY:JORDAN GEIGER (coordinator)

    BRIAN CARTERNEREA FELIZBRAD WALES

    SERGIO [email protected]

    186 Conklin AvenueWheatley Hts, NY 11798

    University at BuffaloSpring 2012

  • PROFESSOR:CURT GAMBETTA

    FACULTY:JORDAN GEIGER (coordinator)

    BRIAN CARTERNEREA FELIZBRAD WALES

    SERGIO [email protected]

    186 Conklin AvenueWheatley Hts, NY 11798

    University at BuffaloSpring 2012