Gian Colangelo Portfolio 2011

Click here to load reader

  • date post

    23-Mar-2016
  • Category

    Documents

  • view

    216
  • download

    0

Embed Size (px)

description

Gian Colangelo Portfolio 2011

Transcript of Gian Colangelo Portfolio 2011

  • P O R T F O L I O G I A N F R A N C O C O L A N G E L O

  • Columbia UniversityGraduate Schoolof ArchitecturePreservation and

    Planning

    Gianfranco Colangelo M.Arch 2013

  • Marshgate Post Olympic Urban Strategy

    Reflexive Housing High Density Housing Solution

    Saunter Structure NYPL Branch Renovation

    Urban Labs Environmental Research Laboratory

    Server-Farm Data-center Greenhouse Hybrid

    BK Modular Modular Pod Hotel

    Columbia UniversityAdvanced Studio VLise Anne CoutureFall 2012

    Columbia UniversityCore Studio IIIDouglas GautierFall 2011

    Columbia UniversityCore Studio IIRobert MarinoSpring 2011

    Columbia UniversityCore Studio IJanette KimFall 2010

    Columbia UniversityArch. Technology VIDavid WallanceFall 2012

    Columbia UniversityArch. Technology VKevin LichtenSpring 2012

  • Marshgate Post Olympic Urban Strategy

    Project Type: Urban Reuse/ RevitalizationLocation: East LondonSize: 12.41 km2

    Advanced Studio VLise Anne Couture

  • Marshgate is an urban design proposal that is high-ly responsive to the diverse contexts to Londons 2012 Olympic site. The strategy not only inte-grates historical aspects of the site, such as the presence of Hackney Marsh and Industrial use, but transforms the existing Olympic venues and infra-structure rather than removing them. Urban bridg-es were deployed to traverse the complex of riv-ers and unite key nodes in the boroughs surrounding the Olympic site. These bridges undergo typologi-cal transformations as they encounter unique condi-tions. For example, as the north most bridge inter-sects with a large Olympic broadcasting center, it creates strategic cuts in the interior reprogram-ming it for light-industrial use. As is progress-es east words the bridge bulges to accommodate a stanchion. The ends of the bridges are tailored to their respective contexts integrating with exist-ing roads, urban densities and landscapes. By using bridging as a strategy for the transformation of different urban enclaves and Olympic venues, a wide variety of disjunct elements could be joined. Addi-tionally much of the marsh that was covered by the Olympic site could be reinstated as it is a key el-ement in the historical character, culture and mem-ory of the surrounding boroughs.

  • Cocoon:

    Appendage:

    Operator:

    Blossom:

    Alluvial Fan:

    Occurs around structural supports to accomodate apublic school program.

    Merges the bridge with the doubly curved roof of the velodrome.

    Bridges transform structures upon intersection

    Occours upoin intersection with topography and as acontextual response to the Olympic Vilage

    The form of the fan adapts itself to the unique urban conditions of Hackney Wick.

    Perspectival Study of northern bridging strategy

  • Typical Span: Cocoon: Appendage:

    Operator: Blossom: Alluvial Fan:

    Standard form for spanning Bulging occurs to accomodate larger programs Appenages links bridges with adjacent structures

    Bridges transform structures upon intersection Bridges burrow and orient vertically upon intersection with topography Fanning occSurs to adapt bridges unique into urban fabrics

    Standard Condition: Cocoon:

    Operator: Blossom:

    typical spanning method long Span, accommodates programs

    bridges transform structures upon inter-section

    bridges orient verti-cally upon intersection with topography

  • Typical Span: Cocoon: Appendage:

    Operator: Blossom: Alluvial Fan:

    Standard form for spanning Bulging occurs to accomodate larger programs Appenages links bridges with adjacent structures

    Bridges transform structures upon intersection Bridges burrow and orient vertically upon intersection with topography Fanning occSurs to adapt bridges unique into urban fabrics

    Typical Span: Cocoon: Appendage:

    Operator: Blossom: Alluvial Fan:

    Standard form for spanning Bulging occurs to accomodate larger programs Appenages links bridges with adjacent structures

    Bridges transform structures upon intersection Bridges burrow and orient vertically upon intersection with topography Fanning occSurs to adapt bridges unique into urban fabrics

    Typological Breakdown Diagram

    Appendage:

    Alluvial Fan:

    joins adjacent structures

    fanning occurs to adapt bridges to urban fabrics

  • Reflexive Housing High Density Housing Solution

    Project Type: Affordable Housing / Mixed UseLocation: Harlem, NYCSize: 172,000 sqft

    Core Studio IIIDouglas Gautier

  • Reflexive Housing is a high density housing pro-posal that also accommodates commercial and civic programs. The primary objective was to achieve the maximum number of units while maintaining the high-est standards of living for the occupants. It was imperative that each unit had at least sixty feet of light and air in the courtyards which is twice the required amount. The buildings engagement with the urban context and the relationship of the res-idential program with the commercial and civic programs were also key factors in the design. The comb like shape of this project was strategic as it places the spine along 125th street while the teeth point southwards. The form of the spine which is tall and wall-like is appropriate for 125th as it is an extremely wide, highly active and urban axis. The teeth and courtyards are an adaptation to 124th street which is residential neighborhood and small-er in scale. The courtyard structure is splayed to provide light and circulation for the retail and civic programs below.

    The units that were design for this project are responsive to the distinct conditions made present by the massing. Units were either tailored to the courtyard, the 125th street axis, and the corners and ends to create a unique and useful architec-tural experience in every apartment. Duplexes were used to reduce the amount of space wasted by corri-dors and in some cases single loaded corridors en-joy courtyard views to relieve double loaded corri-dors with light and air making the circulation an integral component of the architectural experience rather than a utility.

  • Conceptual Sectional Diagram

  • Exploded Massing Axonometric

    Corridor

    Typical Unit

    Roof Garden

    Courtyard Topography

    Grocery Store

    Retail

    Live/ Work

    School

    Cores

    Grocery Lower Floor

    Connection to Subway

    School Lower Floors

    Subway Platform

    Conceptual Sectional Diagram

  • Site Plan and Aerial

  • Site Plan and Aerial Massing and Unitization

    duplex 3br duplex 2br south unit 3br north unit 2br

    standard 2br 2br type b standard 1br studio apt

  • Lower Floors

    Plan at street level showing gro-cery, retail live work, and school

    Plan at courtyard level showing com-munal spaces, school and townhouses

  • Typical Upper Floors

    Typical floor type A

    Typical floor type B

  • Saunter Structure NYPL Branch Renovation

    Project Type: Library/ RenovationLocation: Mid-Town ManhattanSize: 12.41 km2

    Core Studio IIRobert Marino

  • The spatial organization of this library facil-itates sauntering, the free and fluid movement throughout a variegated sequences of spaces. Saun-tering is a function that is particularly important in a library as it often results in chance encoun-ters with books the user did not set out to find. The idea emerged from the need to mitigate the dis-ruptive effect of repeated floor slabs on vertical circulation.

    The structural system employed consists of three structural cores that are laterally stabilized by two Vierendeel trusses. It was designed to carry the load of the new structure as the existing li-brary could not accommodate additional weight. The lower truss carries the weight of the base portion of the addition while upper portion of the addition is hung from the highest truss. The base is thus articulated as a block or a heavy mass while the upper hanging portion is light and diaphanous. This system results in a dramatic columnless intermedi-ate space that was used for the main reading room.

  • Site Plan

    Site plan showing adjacency to New York Public Library and Bryant Park

  • Structural Analysis Diagram

  • Traverse Section

  • Longitudinal Section

  • G R O U N D

    F L O O R 2

    F L O O R 3-5

    F L O O R 6

    F L O O R 7

    F L O O R 9

    F L O O R 11

    F L O O R 15

    Lower Floor Plans

  • G R O U N D

    F L O O R 2

    F L O O R 3-5

    F L O O R 6

    F L O O R 7

    F L O O R 9

    F L O O R 11

    F L O O R 15

    Upper Floor Plans

  • Urban Labs Environmental Research Laboratory

    Project Type: LaboratoryLocation: Peck Slip, Downtown NYCSize: 42,000 ft2

    Core Studio 1Janette Kim

  • The architecture of this environmental laborato-ry employs the use of visual obscurity, which is critical of the implications of truth, honesty, and rationality produced by transparency. It is based on the premise that apprehension equals apprehen-sion, or that the fear and uncertainty produced by the effect of obscurity may lead to public in-quiry into the world of science leading to a bet-ter understanding of it. Obscurity also expresses the inherent uncertainty of scientific practices, the potential danger of its discoveries, as well as its preexisting opacity to the public, it therefore provides a truthful image of the laboratory rather than hiding it behind the guise of transparency.

    In order to produce this affect, the architecture accommodates public entry and programs as well as observation points but purposefully obs